Jamb igra

Jamb igra

Sigurno ste nekada čuli, a verovatno i igrali igru Jamb. Međutim, da li znate kako je nastala ili kako možete da poboljšate vašu igru? Treba vam samo podsetnik? Ovo je tekst za vas!

Jamb, takođe poznat kao Yahtzee Deluxe ili Yahtzee, je zabavna i izazovna igra kockicama koja je popularna širom sveta. Predstavlja igru na sreću i strategiju koja se može igrati sa bilo kojim brojem igrača, što je čini odličnom opcijom za porodično veče ili druženje sa prijateljima. 

Sa svojim jednostavnim pravilima, i igrom koja izaziva zavisnost, nije ni čudo što je Jamb postalo omiljena igra širom sveta. Bez obzira da li igrate sa porodicom i prijateljima ili se takmičite na Jamb turniru, uvek ćete se zabaviti sa ovom klasičnom igrom.

U ovom blogu ćemo detaljnije pogledati pravila Jamba, kako igrati i dati vam nekoliko saveta za poboljšanje vaše igre.

Istorijat

Bogati kanadski par stvorio je Jamb kao igru za igranje na svojoj jahti. Par se 1956. obratio industrijalcu Edvinu S. Lou kako bi napravio nekoliko setova za njih i njihove prijatelje. Edvin je kasnije kupio prava i promenio naziv „igre za jahtu“ u „Yahtzee“. Uprkos naporima da se promoviše igra, nije imala dobre rezultate u prodaji tokom prve godine. Onda je Lou počeo da organizuje Yahtzee večeri, igra je stekla popularnost “od usta do usta” i od tada joj je popularnost naglo skočila. Danas je igraju milioni ljudi širom planete.

Jamb igra ima korene iz brojnih tradicionalnih igara sa kockicama. Među njima su igra Generala, nemačka igra Kniffel i engleske igre Poker Dice i Cheerio.

Jamb igra
Izvor: Freepik

Jamb igra - kako se igra?

Jamb se igra sa pet ili šest kockica i karticom rezultata. Cilj igre je postići što više poena bacanjem određenih kombinacija kockica. Kartica rezultata je podeljena na nekoliko delova: gornji deo, donji deo i bonus deo. U gornjem delu, igrači mogu postići bodove bacanjem određenih brojeva na kockice. Na primer, ako igrač baci tri četvorke, može postići 12 poena u kategoriji četvorki. U donjem delu, igrači mogu da osvoje poene bacanjem određenih kombinacija, kao što su full house, strejt ili jamb (sve kockice pokazuju isti broj).

Jamb ima više varijanti, sa različitim brojem kolona i kombinacija koje se igraju. Najjednostavnija varijanta podrazumeva 5 kolone („Nadole“, „Slobodna“, „Nagore“, „Najava“ i "Dirigovana").

  • Prva kolona, „Nadole“ popunjava sa redom od 1 do jamba, dakle polja ne smeju da se preskaču.
  • Druga kolona, „Slobodna“, može da se popunjava po izboru, tj. bilo kojim redom.
  • Treća kolona, „Nagore“ popunjava se od jamba do 1, i kao i kod prve kolone polja ne smeju da se preskaču.
  • Četvrta kolona je Najava. Ova kolona može da se igra nakon prvog bacanja. Tada igrač izdvoji kockice (obično one kojih ima najviše) i obavezan je da izgovori „Najavljujem..." i baca još dva puta za polje koje je najavio. Naravno, u ovu kolonu je moguće upisati i ono što je dobijeno posle prvog bacanja i time završiti potez.
  • Peta kolona je Dirigovana. Ova kolona se igra nakon što je prethodni igrač nešto najavio. Na primer, ako je prvi igrač najavio šestice, drugi igrač je dužan da igra za šestice i da ih upiše u odgovarajućem polju u dirigovanoj koloni.
  • Šesta kolona je Ručna. Jedina kolona u kojoj je dozvoljeno samo jedno bacanje je Ručna (po nekima je dozvoljeno i tri puta ali sva tri puta moraju sve kockice da budu bačene, što znači da ako igrač nije ništa ostavljao može tri puta bacati kockice. Neki čak igraju da za drugo bacanje može da se nešto ostavi a za treće bacanje sve pokupi, i to se takođe računa kao ručno bacanje).
  • Sedma kolona je Medijalna (dve strelice suprotno okrenute) i ona se redom popunjava od maksimuma ka gore i od minimuma ka dole.
  • Osma kolona je Antimedijalna (dve strelice okrenute jedna ka drugoj) i popunjava se od 1 do maksimuma i od jamba do minimuma. Po nekima, ova kolona može da se igra i drugačije, da recimo kada se stigne do maksimuma može da se produži nadole ili od minimuma nagore.
  • Deveta kolona je Obavezna. Ova kolona se igra nakon što se sve druge kolone popune i kreće se redom od jedinica do jamba.
  • Deseta kolona je Maksimalna. U ovu kolonu se upisuju najbolji mogući rezultati (npr. 64 za poker, 58 za ful, itd.). 

(izvor: “Јамб (Игра).” Wikipedia. Wikimedia Foundation, 21. Novembar, 2022. LINK)

Igrači naizmenično bacaju kockice do tri puta po potezu, a nakon svakog bacanja mogu da biraju koju će kocku zadržati, a koju bacaju ponovo. Nakon trećeg bacanja, igrač mora da izabere kategoriju na listi za postizanje bodova. Jednom kada je kategorija izabrana, ne može se ponovo koristiti do kraja igre. Igra je gotova nakon što se svi igrači smenjuju, a igrač sa najvećim ukupnim rezultatom pobeđuje.

Jamb igra

Izvor: Shopify

Jamb igra - unapređenje strategije

Da biste poboljšali svoju Jamb igru, postoji nekoliko strategija koje možete koristiti. Prvo, usredsredite se na postizanje poena u gornjem delu tabele na početku igre. Ovo će vam dati čvrstu osnovu na kojima ćete graditi bodove kako igra napreduje.

Drugo, obratite pažnju na bonus deo kartice sa rezultatima. Ako možete da postignete najmanje 60 poena u gornjem delu, zaradićete bonus od 30 poena. Ovo može biti značajno povećanje vašeg ukupnog rezultata.

Konačno, strateški bacajte kockice. Pažljivo razmislite koje kockice da zadržite, a koje da ponovo bacite, i pokušajte da predvidite u kojim kategorijama biste mogli da osvojite bodove. Uz vežbu i malo sreće, možete postati vešt igrač Jamba i uživati u ovoj klasičnoj igri godinama.

Jamb igra
Izvor: stefamerpik | Freepik

Zaključak

Jamb je zabavna i izazovna igra s kockicama koju je lako naučiti i koja može pružiti sate zabave. Bez obzira da li se igrate sa prijateljima ili porodicom, Jamb će sigurno biti hit. Dakle, sakupite svoje kockice i kartice rezultata i spremite se da "bacite" svoj put do pobede!

Ukoliko želite da upotpunite vaša druženja sa ovom sjajnom vanvremenskom igrom, možete pogledati našu ponudu OVDE i priuštiti sebi i vašim najbližima druženja za pamćenje!

Nazad na blog

Ostavite komentar

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja.